Menu toggle

Velkommen

Brukte frontlykter fra bilopphuggerier

Finn nå:

Søk via: Nummerskilt | Original nummer | Bilmerker

Hvilket merke leter du etter?

Sorter etter:

Audi

Audi

Dele til salg: 491

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz

Dele til salg: 566

BMW

BMW

Dele til salg: 284

Citroën

Citroën

Dele til salg: 929

Ford

Ford

Dele til salg: 1.949

Hyundai

Hyundai

Dele til salg: 614

Mazda

Mazda

Dele til salg: 655

Nissan

Nissan

Dele til salg: 636

Opel

Opel

Dele til salg: 1.127

Peugeot

Peugeot

Dele til salg: 1.138

Seat

Seat

Dele til salg: 417

Skoda

Skoda

Dele til salg: 483

Toyota

Toyota

Dele til salg: 602

Volvo

Volvo

Dele til salg: 400

VW

VW

Dele til salg: 2.047

Frontlykter

 

Du må ha frontlyktene i orden, for hva hjelper det å ha et feilfritt bremsesystem hvis du ikke kan se hvor du kjører, og ingen kan se at du kommer kjørende?

Ok, du skal slippe å høre mer moralisering fra oss – denne artikkelen gir deg innsikt i hvordan frontlyktene fungerer, hvilke deler de består av, hvordan du kan holde dem i funksjon – og til hvilke priser.

Fatning, refleksjon og lyspære

Frontlyktene er satt sammen av tre komponenter. Fatningen, lyspærene og en reflekterende del eller reflekterende deler som forsterker lyset og justerer lysets retning slik at lyktene ikke plager andre trafikanter og gir deg best mulig lys å orientere deg i.

Forskjellige typer

De forskjellige typene lamper betyr ikke så mye annet enn for deg enn vanskelighetsgraden av å justere dem riktig. Noen lamper, for eksempel FF-H4, krever computersoftware for å innstilles helt skarpt i forhold til blant annet lysvidderegulering.

Andre lamper, som de klassiske parabollampene, kan du selv stille inn manuelt, hvis du vet hvordan det skal gjøres.

Felles for alle disse typene frontlykter er, som sagt, at de bruker et reflektorsystem til å styrke og finjustere lyset fra pæren.

Trafikksikkerhet

Boten for å kjøre med ikke-fungerende frontlykter er i henhold til danske trafikkregler 1 000 kroner. Det vil si at du kan skifte ut hele lykten for nesten det samme beløpet som du må betale hvis du får bot for mangler, hvis du kjøper brukte reservedeler.

Det kan være en god idé å sjekke hvor godt lysene fungerer noen ganger i året – og hvis du har mulighet til det, bør du alltid prøve å gjøre andre bilister oppmerksomme på det hvis det er noe i veien med lysene deres.

Du kan lese mer om trafikkregler som gjelder for kjøretøyets lykter på Falck eller sikkertrafik.dk.

Renovering

Hvis frontlyktene er blitt matte på grunn av sollys og fukt, kan mekanikeren renovere dem for mellom 500-700 kroner.

Du kan også selv renovere lyktene, men det krever at du sliper dem ned og gjenlakkerer dem med riktig produkt, slik at skaden ikke gjenoppstår med det samme.

Du kan også renovere reflektordelene. Sørg for å rengjøre dem med en skånsom fuktig klut, slik at du ikke riper og ødelegger speilene.

Bilens strømkrets

Hvis du har prøvd å skifte ut både fatning og pærer og frontlyktene fortsatt ikke virker, kan det hende det er et problem med bilens strømkrets.

I så fall vil instrumentbordet vanligvis varsle deg om at det er noe feil med det elektriske systemet. For å være på den sikre siden bør du la en mekaniker sjekke bilen hvis lyktene ikke fungerer som de skal, eller hvis de ikke tenner og slukker automatisk.

Vi har samlet noen vanlige spørsmål i bunnen av artikkelen, hvis du fortsatt ikke har funnet svar på det du lurte på.

Hva er en frontlykt?

Det finnes flere forskjellige typer frontlykter, felles for dem alle er at de består av en fatning, en pære og en eller flere komponenter som forsterker og fokuserer lyset fra pæren.

Når skal en frontlykt skiftes?

  • Skifting av pære:

Vanligvis skiller man mellom halogenpærer (brenner fra 450-1 000 timer) og HID-pærer (2-3 000 timers levetid).

Hvis bilen bruker HID-pærer, trenger de kanskje aldri å skiftes ut på grunn av slitasje. Pærer til frontlykter er til salgs online, på bilverksted og på bensinstasjoner

 

  • Utskifting av fatning:

Hvis du har prøvd å skifte pære men lyset til frontlykten fortsatt ikke fungerer, kan det bety at fatningen må skiftes ut

 

  • Parabol:

I de aller fleste frontlykter blir lyset forsterket og fokusert ved hjelp av en parabol – noen blanke stål- eller plastspeil.

Hvis den er matt/slitt og du ikke kan renovere den, må den skiftes ut.

Trafikkreglene om lysstyrke på frontlykter i Danmark kan føre til en bot på 1 000 kroner hvis parabolen er slitt og lyset derfor for svakt. Dessuten er svakt lys et stort sikkerhetsmoment.

Hvor mye koster en ny frontlykt?

De forskjellige delene til frontlykter koster mellom 3-500 kroner hvis du kjøper dem brukt. Prisen på nye ligger på mellom 600-1 000 kroner. Du kan også kjøpe brukte tåkelys på autoparts24.

Autoparts24 selger alltid originale bildeler. I likhet med de fleste reservedelene våre, kommer frontlyktene fra autoriserte bilopphuggere i Tyskland.

Vi sikrer kvalitet i samsvar med din mekanikers standard, og vi tilbyr 2 års reklamasjonsrett.

Hvordan finner jeg riktig frontlykt til bilen min?

Du kan finne den riktige delen ved å søke med nummerskiltet eller rammenummeret på autoparts24.dk

Skriv inn nummeret i søkefeltet, så vil siden vise deg en veiledende liste med alle tilgjengelige reservedeler for kjøretøyet ditt. Du kan spesifisere i søket hva du er på utkikk etter.

Dessuten er reservedelens nummer som regel gravert inn eller markert på selve delen, og bilmanualen kan også noen ganger hjelpe deg.

Hvor mye koster utskifting av frontlykt?

Utskifting av frontlykt er ikke en tidkrevende prosess, og de fleste mekanikere vil kunne hjelpe deg for mellom 300-1000 kroner (ekskl. reservedeler).

Hvis du kjøper brukte reservedeler til frontlykt hos autoparts24, kan du kjøpe ny frontlykt og fatning til en pris på mellom 700 og 1 300 kroner totalt, og utskiftingen kan du kanskje klare på egen hånd.

Du finner en guide til innstilling av frontlykter med manuell høyderegulering på https://skorstensgaard.dk/nyheder/lys-paa-bilen-alt-du-skal-vide-om-bilens-lygter

Et godt råd: Selv om selve monteringen kan være grei, bør du få en mekaniker til å foreta justering av lysviddereguleringen, hvis du ikke klarer å finne den riktige innstillingen på egen hånd (blant annet krever FF-lamper bruk av computersoftware for å settes inn riktig).

De vet også alt om hvordan frontlykter, tåkefrontlykter og blinklys spiller sammen med fargen på lysskjermene dine.

Hvilke verktøy trenger man for å skifte frontlykter?

For å fjerne frontlyktenes ytre plastdel trenger du deler som passer til skruene som holder delen fast – og i noen tilfeller er en skiftenøkkel god å ha hvis skruene er vanskelig tilgjengelige.

Det samme gjelder for fatning og parabol. Sørg for å koble fra strømforbindelsen i kjøretøyet før du skifter deler i frontlykten.

Siste produkter

: